Flygverksamhet

Ambulansflygplan
KSA har upphandlat och äger sex ambulansflygplan av modellen Pilatus PC-24, tillverkade av det schweiziska företaget Pilatus Aircraft Ltd. Flygplanstypen används sedan 2019 som ambulansflygplan i Australien. Läs mer om PC-24 som ambulansflygplan här.
Ambulansflygplanets inredning är specialanpassad för transport med upp till tre samtidigt liggande patienter. I- och urlastning underlättas av en bred cargodörr och en elektrisk bårlyft. Kabinen kan snabbt anpassas utifrån olika typer av vårdbehov, exempelvis intensivvård, kuvös, ECMO eller transport av organ för transplantation och medföljande team.
Besättning
Av flyg- och patientsäkerhetsskäl bemannas flygplanen enligt multi-crew.
Svenskt Ambulansflyg har cirka 40 anställda piloter varav ett 10-tal har delade flygtjänst med administrativt ansvar.
Fakta och aktuella frågor
- Flygplanstyp: Pilatus PC-24
- Startsträcka 950 meter och landningssträcka 900 meter på en torr bana.
- Flyghöjd: 45 000 fot (15 000 höjdmeter), bidrar till en lugn och stabil flygning med mindre turbulens.
- Storlek: vingspann 17 meter, längd 17 meter, höjd 6 meter.
- Maxhastighet: 815 km/h, jämfört med 550 km/h för turbopropellerplan.
- Räckvidd: Exempelvis Göteborg – Reykjavik
Räckvidden kan vara avgörande för transplantationsteam vid hämtning av organ, men också för att flyga vid dåligt väder och det är stora avstånd till alternativ flygplats. - Bemanning: Två piloter och minst en erfaren och specialistutbildad IVA-/anestesisjuksköterska.
- Kabinen: Utrustad som en mindre intensivvårdssal som enkelt kan anpassas i olika konfigurationer. Exempelvis transporter av patienter med stabila tillstånd eller specialistteam för akuta tillstånd, exempelvis med kuvös, ECMO eller transport av organ för transplantation och medföljande specialistteam. Upp till tre samtidigt liggande patienter eller sju sittande passagerare med bagage.
- Hjälputrustning: elektrisk bårlyft och bred port för lastning av patient bidrar till hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö med minskad risk för lyft- och klämskador.
Behöver PC-24 torkarblad?
PC-24 behöver inga torkarblad. Vindrutan har en beläggning som gör att vattnet rinner av som pärlor och snö smälts med värme.
Hur fungerar flygplanets avisningsutrustning?
Vattendroppar i ett moln med minusgrader motsvarar underkylt regn, även kallat severe icing. Det löser man med PC-24 genom att slå på avisningsutrustningen, som skyddar de delar som ska vara fri från isbeläggning.
Avisningsutrusningen på PC-24 drivs både elektriskt och genom het luft ur motorerna som leds ut till bland annat vingar och stabilisator.
Vad gäller för start och landning på hala banor?
Alla flygplan behöver vänta med start och landning till dess att banan är preparerad, till exempel vid underkylt regn. Det är ingen skillnad för PC-24, jämfört med andra flygplansmodeller.
Hur hanteras längd på startbana?
Planets vikt i förhållande till längden på start- och landningsbanor hanteras genom att anpassa bränslemängden. Det innebär att räckvidden blir något kortare vintertid vid uppdrag till flygplatser med kortare banor. Men det påverkar inte transporter mellan de flygplatser som är aktuella inom Sverige.
Hur klarar PC-24 sidvind?
PC-24 har uppgraderad certifiering från EASA för Crosswind, vilket är motsvarande prestanda som anges för andra operatörers flygplan.
Dålig sikt?
PC-24 har ett uppgraderat tillstånd för landning i dålig sikt (CATII). Från idag 550 meter horisontell sikt och 60 meter vertikal sikt, till 300 meter horisontell sikt och 30 meter vertikal sikt. Det är värden som överträffar andra operatörers prestanda.
Beräknad start för Svenskt Ambulansflyg att använda tillståndet är inför dimperioden hösten 2022.
Kan Svenskt Ambulansflyg utföra uppdrag i Gällivare?
Enligt tillgängliga data om flygplatsens väderförhållanden kan PC-24 utföra patienttransporter till och från Gällivare i omfattning som motsvarar andra operatörers förmåga.
Svenskt Ambulansflyg har haft förmåga att både landa och starta vid Gällivare flygplats från den 16e november (dag 2 i operativ drift).